Máta peprná

Mentha piperita

 

Máty je řada druhů.

Popis:

Vytrvalá aromatická bylina dorůstající běžně výšky kolem padesáti centimetrů, místy, zvláště na vlhkých místech často dorůstá i do sedmdesáti i více centimetrů. Charakteristickým znakem jsou čtyřhranné, ve vrchní části silně rozvětvené stonky. Listy jsou vejčité a na vrcholu zašpičatělé, na okraji nepravidelně ostře pilovité. Květy jsou shluknuty do květenství zvaného lichopřesleny, barva kvítků je fialová, často i temně růžová, nebo růžově nafialovělá.

Máta peprná kvete od června do září. Pokud mezi prsty promnete lístek nebo květenství, ucítíte charakteristickou mentolovou vůni mátové silice. Máty je mnoho druhů a liší se zejména místem výskytu a množstvím obsažené mentolové silice. Obdobím sběru jsou měsíce červen až srpen. 

Sběr:

Předmětem sběru jsou mladé a zdravé, asi 30 centimetrů dlouhé vrcholy rostlin. Některé zdroje uvádějí, že se má sklízet před rozkvětem, sám však na základě vlastních zkušeností sklízím mátu v plném květu. Důležité je sklízet v době kolem poledne a za slunečného dne, v té době je bylina nejkvalitnější a obsahuje i nejvíce silice. Dobré je použít srp či zahradní nůžky. Při sklizni se nesmí poškodit (pomačkat) listy, jinak černají. Zčernalé části rostlin znehodnocují drogu, ta je pak nepoužitelná.

Sušení:

Mátu je vhodné sušit na dobře větraném místě buď ve svazečcích zavěšených v prostoru, nebo v tenké vrstvě na sušících sítech. V každém případě nesmí teplota přesáhnout 30 – 35 stupňů celsia, je vhodné sušit i venku, ale ve stínu a v průvanu. Vyšší sušící teplota má za následek snížení množství silice, která je v mátě obsažena. Příliš pomalé sušení má za následek tmavnutí bylin, začernalé části rostlin jsou z léčitelského hlediska naprosto bezcenné.

Použití:

Máta se hojně už po staletí využívá ve směsích čajů na léčení průdušek a dýchacích cest při katarech a nachlazení. Má mírně protizánětlivé účinky, užívá se zejména při zánětech hrtanu a dutiny ústní, proto je hojně využívána i při výrobě ústních vod, zubních past a žvýkaček. Stejně jako mateřídouška má příznivý vliv i na nervovou soustavu, uklidňuje nervová zakončení. Máta se využívá i při potížích s vylučováním žluči, nebo dokonce i při žlučových kaméncích. Dále zabraňuje nadýmání, uvolňuje křeče a působí slabě i proti bolesti. Máta se rovněž používá v kuchyni, lze ji přidávat do nápojů, cukrovinek a lze jí i ochutit maso společně s jinými druhy koření.

 Máta peprná. Pokud sklidíte nemocné rostliny, sušením se škody výrazně zvýší. Jinými slovy, nemocné rostliny nemá smysl sbírat, stejně je nakonec vyhodíte.

Nevhodným sušením začernalé listy Máty peprné.

 

© JOBE 26.02.2010