Máta peprná
Mentha piperita
Máty je řada druhů.
Popis:
Vytrvalá aromatická bylina dorůstající běžně výšky kolem padesáti centimetrů, místy, zvláště na vlhkých místech často dorůstá i do sedmdesáti i více centimetrů. Charakteristickým znakem jsou čtyřhranné, ve vrchní části silně rozvětvené stonky. Listy jsou vejčité a na vrcholu zašpičatělé, na okraji nepravidelně ostře pilovité. Květy jsou shluknuty do květenství zvaného lichopřesleny, barva kvítků je fialová, často i temně růžová, nebo růžově nafialovělá.
Máta peprná kvete od června do září. Pokud mezi prsty promnete lístek nebo květenství, ucítíte charakteristickou mentolovou vůni mátové silice. Máty je mnoho druhů a liší se zejména místem výskytu a množstvím obsažené mentolové silice. Obdobím sběru jsou měsíce červen až srpen.
Sběr:
Předmětem sběru jsou mladé a zdravé, asi 30 centimetrů dlouhé vrcholy rostlin. Některé zdroje uvádějí, že se má sklízet před rozkvětem, sám však na základě vlastních zkušeností sklízím mátu v plném květu. Důležité je sklízet v době kolem poledne a za slunečného dne, v té době je bylina nejkvalitnější a obsahuje i nejvíce silice. Dobré je použít srp či zahradní nůžky. Při sklizni se nesmí poškodit (pomačkat) listy, jinak černají. Zčernalé části rostlin znehodnocují drogu, ta je pak nepoužitelná.
Sušení:
Mátu je vhodné sušit na dobře větraném místě buď ve svazečcích zavěšených v prostoru, nebo v tenké vrstvě na sušících sítech. V každém případě nesmí teplota přesáhnout 30 – 35 stupňů celsia, je vhodné sušit i venku, ale ve stínu a v průvanu. Vyšší sušící teplota má za následek snížení množství silice, která je v mátě obsažena. Příliš pomalé sušení má za následek tmavnutí bylin, začernalé části rostlin jsou z léčitelského hlediska naprosto bezcenné.
Použití:
Máta se hojně už po staletí využívá ve směsích čajů na léčení průdušek a dýchacích cest při katarech a nachlazení. Má mírně protizánětlivé účinky, užívá se zejména při zánětech hrtanu a dutiny ústní, proto je hojně využívána i při výrobě ústních vod, zubních past a žvýkaček. Stejně jako mateřídouška má příznivý vliv i na nervovou soustavu, uklidňuje nervová zakončení. Máta se využívá i při potížích s vylučováním žluči, nebo dokonce i při žlučových kaméncích. Dále zabraňuje nadýmání, uvolňuje křeče a působí slabě i proti bolesti. Máta se rovněž používá v kuchyni, lze ji přidávat do nápojů, cukrovinek a lze jí i ochutit maso společně s jinými druhy koření.
Nevhodným sušením začernalé listy Máty peprné.
© JOBE 26.02.2010