Bez černý
Popis:
Kdo by neznal keř s názvem Bez černý. Znali ho už antičtí lékaři a býval i kultovní rostlinou, opředenou řadou pověr. Jeho tmavozelené listy mají pilovité okraje, květy jsou drobné a žlutavě bílé a silně, typicky a nepříjemně voní. Jsou nahloučeny ve vrcholových květenstvích, lidově zvaných bezinky, někdy i kosmatice. V dnešní době už jsou lidé, kteří mají na vůni květů alergii. Přesto tím není nikterak snížen význam rostliny pro bylinářské a léčitelské účely. Bez kvete od května do začátku července.
Sběr:
Předmětem sběru je květ, sklízejí se celá květenství. Nejvhodnější je pro sběr košík, případně vzdušný bylinkový pytlík, květy bezu jsou náchylné k zapaření.
Sušené květy černého Bezu.
Sušení:
Květy bezu se suší na sítech v nízké vrstvě, po usušení se musí sdrhnout ze stonků. Nejkvalitnější sušený květ bezu je zcela prost silnějších stonků a dalších příměsí. Květy musí být po usušení žlutavě bílé a stonky slabě zelené, rezavé a nahnědlé květy jsou bezcenné a nepoužitelné.
Použití:
Květy bezu se odedávna používají k pocení a při nemocech z nachlazení. Jsou také slabě močopudné a projímavé, také mají mírně uklidňující účinek. Nejčastěji se květ bezu používá v poměru 1:1 s květem lípy při teplotách a jako obecně prospěšný prostředek při nachlazení. Květy se mohou obalit v trojobalu a osmažit na oleji, vzniknou tak kosmatice, známé a oblíbené to jídlo našich předků. Další alternativou je výroba sirupu a zvláště u dětí oblíbené šumivé limonády.
Sdrhnuté květy ze stonků. Silné stonky jsou na škodu.
© JOBE 29.12.2010