Bylinář

 

Každý člověk má nějakou „svoji“ bylinku. Kdysi dávno, ještě když indiáni nežili v rezervacích, nosili na krku amulet. Při zkoušce dospělosti, kdy rozjímali pod vlivem omamného bejlí, napověděly jim obrazy v mysli, co do svého amuletu dát. Mezi jinými viděli i obrazy bylin...

 

Na začátku se sluší uvést, že Bylinář vycházejí pouze a jedině z tradice naší rodiny, nesnaží se být souborným dílem. Byliny i recepty zde uvedené léta užíváme k naší plné spokojenosti a zcela pochopitelně se může stát, že vás nemusí oslovit. Stejně tak se může stát, že můžete mít na některou z látek obsažených v rostlinách alergii, nebo vám bude z jakéhokoliv jiného důvodu vadit. Nesnažíme se propagovat byliny „přes mrtvoly,“ jejich užití má svoji míru a každý člověk, který s bylinami začíná by měl postupovat opatrně a nejdříve si na malé dávce ověřit, že není na tu kterou alergický. Na vině často nemusí být bylina sama, ale i prostředí, odkud byliny pocházejí. Příkladem za všechny je třeba podběl, který roste na vyloženě nehostinných místech. Jeho domovinou jsou svahy kolem dálnic, škarpy kolem silnic, rumiště a skládky. Pokud začnete sbírat byliny, měli byste začít tím, že si najdete lokality nezatížené emisemi aut a komínů továren, bylinářství je pozváním do přírody. A je pravdou, že nejkvalitnější a naprosto nezávadné byliny najdete nejsnáze daleko od civilizace. Pokud se rozhodnete kupovat čaje komerčně vyráběné, (a nechci teď výrobce pomlouvat), volte výrobce i balení s rozmyslem. Také je důležitá vlastní zkušenost, kupte si balení od různých výrobců a na základě složení se pak rozhodněte pro firmu, které dáte svoji důvěru. V bylinách jsou často přimíchány příměsi jiných rostlin. Někdy je to neškodná tráva, jindy i další rostliny. Teoreticky může dojít i k tomu, že nějaká látka z přimísenin potlačí účinnou látku, pro kterou si bylinkový čaj vaříte. Měřítkem by tedy měla být čistota drogy (tak se nazývá sušená bylina a nemusí jít zrovna o drogy...). Ne všechny byliny se dnes dají pěstovat ve velkém a sklízet je strojně, stále ještě fungují výkupny bylin, kde sběrači prodávají, co nasbírali a nasušili. A protože je tahle činnost pro sběrače předmětem zisku, musíme počítat i s teoretickým rizikem sklízení v nepříliš ekologicky čistých lokalitách. Proto je vlastní sklizeň vždycky tou nejkvalitnější, vždyť naprosto jistě víme, kde jsme tu kterou rostlinku utrhli. A nad tuhle jistotu prostě není. Přesto se čas od času i my odhodláme ke koupi komerčně balených bylin. Někdy není jiného zbytí, vždyť mateřídouška je náchylná na vymrznutí, máta často trpí nemocí, kdy jí černají listy, i jiné byliny mohou být decimované mrazem, škůdci a nemocemi. V takovém případě se nabízí jen jediné, nákup v lékárně.

A ještě před jednou věcí bych chtěl varovat. Některé prodejny zdravé výživy prodávají byliny z velikých papírových pytlů. Ty nejsou vzduchotěsné a tak skrze ně uniká do ovzduší vůně i silice. Také uběhne hodně dlouhá doba, než se takové množství prodá. Důsledek? Koupíte vyčpělou a přesušenou bylinu, která, pokud si z ní uvaříte třeba čaj, nebude mít vůni bylin, o lahodnosti nemůže být ani řeči a množství účinné látky je veskrze diskutabilní. Na závěr zbývá už jenom dodat, že si byliny uchovávají téměř konstantní množství účinné látky maximálně dva roky a stejné je to i pro bylinné přípravky, tinktury, masti, sirupy apod. Správně byste si měli každé dva roky připravit novou zásobu bylin a ve stejné časové periodě si připravovat i bylinné preparáty.  Skutečnost a naše praxe je ale maličko jiná. Jako každý se budete potýkat s nedostatkem času i s nepřízní osudu, prostě i kdybyste se rozkrájeli, nebude se vám dařit dvouletou periodu dodržet. Pokud ukládáte byliny v neprodyšných skleněných sklenicích (například zavařovačkách), máme zkušenost, že byliny si zachovají rozumné množství účinných látek až čtyři roky. Není to recept na pravidelné využívání, spíše jen pro případ nouze. Vlastnoručně sklizené a sušené rostliny jsou prostě kvalitnější než komerčně vyráběné a dobře uskladněné pomaleji stárnou. Ve třetím a čtvrtém roce jen nepatrně zvýšíte podíl té které byliny ve směsi.

S přípravky vyrobenými z bylin je to obdobné. Musíte ovšem používat jen prvotřídní přísady. My používáme nebělený cukr, olivový olej, domácí slivovici, kvalitní sádlo a všechny přípravky uchováváme v lednici. Krev sv. Jána je bez problémů účinná i po čtyřech letech, kostivalová mast i tinktura i po pěti letech. Tady se ale musíme přidržet toho, že starší přípravky se mohou používat pouze zevně, nikoliv vnitřně. A nezbytnou podmínkou je, aby se hned po použití vracely do lednice, i hodina někde v teple na stole může zkrátit použitelnost, případně i přípravek zcela znehodnotit. Vězte, že nedodržení dvouletých lhůt by mělo být jen výjimečné, není to návod na program. Také se držte toho, že byliny i preparáty z nich vám mohou v lecčems pomoci, ale nejsou patentem na vaše zdraví. Jako ukázku uvedu příklad čaje na kašel a podpůrný prostředek při viróze a chřipce. Moje žena Betty ho pojmenovala „Čaj tři dny.“ Pokud se nám výrazně uleví do tří dnů, pak nás čaj dokáže vyléčit. V opačném případě bychom měli okamžitě vyrazit k doktorovi. Bylinky totiž léčí, ale lékaři uzdravují.

A definitivně poslední a také náležitě důležité pravidlo je, že všechny obaly s bylinami musíte mít popsané a označené. Dokud nejste v bylinách zběhlí, nerozeznáte od sebe neoznačené byliny a i pak můžete druhy zaměnit. K názvu byliny pak přidejte datum, případně i místo sklizně nebo datum uložení, je věcí každého z vás, jaký systém si zvolíte, musí být ale funkční. Vězte, že existují rostliny, které se časem mohou proměnit v jed.

Věřím, že vám náš bylinář poslouží v rámcové orientaci. Pokud se ale budete chtít bylinám věnovat, nezbude vám, než si koupit nějaký dobrý bylinkový herbář nebo knížku o léčivých rostlinách, kde budou pohromadě všechny potřebné informace. A touto cestou jsme se vydali kdysi na začátku i my, a do dnes se k odborným knížkám vracíme, jiná cesta ani nakonec není  možná.

 

V bylináři bychom vám rádi nabídli fotografie bylin tak, jak je nejspíše naleznete v přírodě, současně vám ale nabídneme i fotografie bylin sušených a někde možná i nějaké další obrázky. Nechť jsou vám vodítkem při poznávání světa bylinkářství.

 

© JOBE 29.12.2010